Kachels en haarden

Bij de aankoop van een haard of kachel word je overdonderd door het grote aanbod. Er zijn tientallen modellen om uit te kiezen. Dat maakt het voor consumenten niet gemakkelijk.

Maar met enkele tips maak je de juiste keuze.

De specialisten van PP haard en parket, een winkel in de provincie Antwerpen die gashaarden en houtkachels verkoopt, wijzen ons op enkele aandachtspunten:

Waar let je op bij de aankoop van een kachel of haard?

Voor een doordachte keuze, geef je eerst een antwoord op volgende vragen:

  • Hout of gas? 

Bepaal eerste welke brandstof je gaat gebruiken. Een gashaard werkt namelijk anders dan een houthaard. Beide hebben hun voor- en nadelen. Een knetterend houtvuur is heel gezellig, maar vraagt meer werk om het op te starten (en kuiswerk nadien). Een gasvuur is makkelijker te bedienen. In een oogwenk staat de haard aan.

  • Welk vermogen?

Van zodra je een type haard/kachel hebt gekozen, moet je het vermogen bepalen. Het vermogen duidt aan hoeveel warmte het toestel kan produceren. Wil je gewoon een sfeerhaard, dan heb je een lager vermogen nodig dan een haar die als hoofdverwarming dient. De verkoper rekent voor jou het juiste vermogen uit.

  • Vrijstaand, inbouw of hangend?

Het volgende dilemma gaat over de ‘positionering’. Kies je voor een inbouwhaard met een omkasting op maat? Of voor een vrijstaande kachel in het midden van de kamer? Er zijn ook nog modellen die men tegen de muur bevestigt of aan het plafond hangt.

  • Welke vormgeving?

Net zoals een keuken of een salon komt een haard in verschillende ontwerpen. Er zijn moderne hanghaarden, klassieke gietijzeren kachels, eigentijdse inbouwhaarden, enz. Er is dus altijd wel een model te vinden dat in jouw interieur past.

  • Welke opties?

Vaak is het de moeite waard om je kachel of haard uit te rusten met enkele opties. Zoals een wi-fi module om het vuur vanop je smartphone te bedienen. Of kachel accessoires om het aansteken te vergemakkelijken. Al deze opties zorgen voor extra comfort.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *